Biden: Pracujeme na tom, aby Kyjev mohol použiť rakety dlhého doletu proti Rusku

Prezident Joe Biden naznačil, že Washington zruší obmedzenia pre Ukrajinu, aby mohla používať americké rakety dlhého doletu proti Rusku.

profimedia-0905375546 Joe Biden. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlhodobo apeluje na spojencov, aby ukrajinskej armáde dovolili darovanými raketami zasahovať ciele aj hlboko v Rusku.

„Ukrajinu od zastavenia postupu ruskej armády na fronte delí len jedno rozhodnutie, ktoré očakávame od našich partnerov: rozhodnutie o zbraniach dlhého dosahu,“ povedal Zelenskyj v prejave k ukrajinským veľvyslancom ešte minulý mesiac.

Zdroje pre agentúru Reuters minulý týždeň uviedli, že USA sú už blízko k dohode o poskytnutí takýchto zbraní Ukrajine. Kyjev však bude musieť počkať niekoľko mesiacov, kým USA vyriešia technické záležitosti pred každou dodávkou.

Bidenove vyjadrenia prišli po tom, ako americký minister zahraničných vecí Antony Blinken obvinil Irán z dodávok balistických rakiet dlhého doletu do Ruska.

Rusko v reakcii uviedlo, že primerane odpovie, ak Spojené štáty povolia Ukrajine zasahovať ciele hlboko v Rusku raketami dlhého doletu ATACMS. Vyhlásil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kremeľský hovorca možnú reakciu Moskvy bližšie nešpecifikoval. Dodal, že samotná ruská ofenzíva na Ukrajine je odpoveďou na západnú podporu Kyjeva. Podľa Peskova to vyzerá tak, že Washington sa už pre takýto krok rozhodol.

Ruský prezident Vladimir Putin už skôr uviedol, že takýto krok by mohol viesť k „veľmi vážnym následkom“.

(tasr, est)