Ak USA povolia Kyjevu použitie zbraní dlhého dosahu, Kremeľ odpovie, povedal Peskov

Na dôvažok dodal, že ruským predstaviteľom sa nepáči, ak sa meno prezidenta Vladimira Putina používa vo vnútropolitickom boji v Spojených štátoch.

Snímka obrazovky 2024-08-21 o 22.27.02 Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko primerane odpovie, ak Spojené štáty povolia Ukrajine zasahovať ciele hlboko v Rusku raketami dlhého doletu ATACM, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúr Reuters a AFP.

Kremeľský hovorca možnú reakciu Moskvy bližšie nešpecifikoval. Dodal, že samotná ruská ofenzíva na Ukrajine je odpoveďou na západnú podporu Kyjeva. Podľa Peskova to vyzerá tak, že Washington sa už pre takýto krok rozhodol.

Kremľu sa tiež nepáčil spôsob, akým sa zmieňovalo Putinovo meno počas predvolebnej debaty medzi americkými prezidentskými kandidátmi Kamalou Harrisovou z Demokratickej strany a republikánom Donaldom Trumpom, citovala Peskova Reuters.

Putinovo meno sa používa v rámci vnútroštátneho politického boja v USA, „a to sa nám naozaj, naozaj nepáči“, povedal hovorca novinárom. Ďalej uviedol, že Spojené štáty majú voči Rusku nepriateľský postoj a Kremeľ dúfal, že sa kandidáti takýchto odkazov na Putina zdržia.

Biely dom minulý týždeň povedal, že Putin by sa mal prestať vyjadrovať k americkým prezidentským voľbám po tom, ako ruský prezident zjavne ironicky vyhlásil, že uprednostňuje Kamalu Harrisovú a jedným z dôvodov je jej „nákazlivý“ smiech.

(tasr)