Most Carola v Drážďanoch sa čiastočne zrútil, príčinou môže byť korózia

V noci na stredu sa zrútila približne sto metrov dlhá časť mosta, nikto sa však pri páde nezranil, hoci po moste premávali električky. Hasičský zbor varuje pred „akútnym rizikom zrútenia“ ďalších častí.

GXMLKbOXUAAHtvB Carolabrücke v Drážďanoch. Foto: Twitter/Steffen Große - Bündnis Deutsch

Príčinou čiastočného zrútenia mosta v hlavnom meste spolkovej krajiny Sasko mohla byť korózia. Statici majú podozrenie, že v období Nemeckej demokratickej republiky došlo k masívnemu prieniku chloridov do konštrukcie, uviedol v stredu na tlačovej konferencii v Drážďanoch Holger Kalbe, vedúci oddelenia mostov a inžinierskych stavieb mesta Drážďany.

Je pravda, že odstraňovanie chloridov sa vykonávalo už v minulosti, povedal Kalbe. V mieste zrútenia sa však nachádza pylón verejného dopravného podniku, takže je možné, že k masívnemu prieniku chloridov došlo práve tam. Ide len o predpoklad, ktorý je potrebné overiť.

Ako prvý o páde časti konštrukcie mosta Carola informoval miestny denník Sächsische Zeitung. Ten citoval mestských hasičov, podľa ktorých sa úsek s električkovou traťou uvoľnil okolo tretej hodiny nadránom zo „zatiaľ nevysvetlených príčin“.

Posledná električka pritom po moste prešla o 2.50 h nadránom, informoval mestský dopravný podnik.

Akútne nebezpečenstvo zrútenia hrozí aj ďalším úsekom mosta, píšu drážďanskí hasiči. „Na moste, pod mostom, hrozí nebezpečenstvo ohrozenia života – vyhnite sa, prosím, tejto oblasti,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Na predmostí na strane Starého mesta sa vytvorila približne metrová priepasť.“

Polícia zatiaľ predpokladá, že išlo o nehodu. „Nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o trestný čin. Nevedie sa žiadne vyšetrovanie,“ povedal v stredu ráno hovorca polície Thomas Geithner.

Prvé informácie o zrútení mosta dostala polícia v noci od vlastných kolegov. „Prvé hlásenie sme dostali dnes krátko po 3.00 h. Boli to naši vlastní kolegovia, ktorí vykonávali opatrenia na ochranu majetku 50 metrov od židovskej synagógy,“ informoval Geithner. „Opísali to ako veľký, silný hluk. Zem sa triasla.“

Most Carola je jedným zo štyroch mostov cez Labe v centre Drážďan. Posledné rekonštrukčné práce sa uskutočnili približne pred piatimi rokmi. Úsek, ktorý sa teraz zrútil, sa mal renovovať budúci rok. Na rekonštrukciu v rozpočte vyčlenili približne 8,4 milióna eur. Sächsische Zeitung informoval, že pri poslednej jarnej kontrole mosta bol úsek, ktorý sa teraz zrútil, vyhodnotený ako „nevyhovujúci“.

(sab)