V Brandenbursku zakázali činnosť islamského centra al-Salam

Združenie je spájané s islamistickou organizáciou Moslimské bratstvo a militantným hnutím Hamas, je tiež podozrivé zo šírenia antisemitizmu.

Ako vo štvrtok uviedla agentúra DPA, toto opatrenie prišlo v kontexte zintenzívnenia boja proti radikálnemu islamu v Nemecku a bolo zverejnené desať dní pred krajinskými voľbami v Brandenbursku, ktoré zápasí s problémami spojenými s migráciou a náboženským extrémizmom.

V prieskumoch verejnej mienky v tejto spolkovej krajine vedie národno-konzervatívna Alternatíva pre Nemecko (AfD).

O zákaze Centra al-Salam vo Fürstenwalde‎ (IZF) informoval brandenburský minister vnútra Michael Stübgen (CDU). Dodal, že polícia prehľadáva priestory IZF vo Fürstenwalde, vzdialenom asi 80 kilometrov juhovýchodne od Berlína, ako aj viaceré byty a domy na rôznych miestach Brandenburska a v Berlíne.

Centrum IZF, založené v roku 2018, prevádzkuje mešitu a ponúka širokú škálu aktivít pre moslimov v regióne. V júli 2023 bolo IZF Úradom na ochranu ústavy spolkovej krajiny Brandenbursko klasifikované ako extrémistické združenie s odôvodnením, že propaguje antisemitské myšlienky a popiera právo Izraela na existenciu.

V posledných mesiacoch však oživeniu radikálneho islamizmu čelí celé Nemecko. Koncom augusta vyvolal u verejnosti šok útok nožom v Solingene, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát, a ktorý sa odohral týždeň pred regionálnymi voľbami v dvoch spolkových krajinách na postkomunistickom východe Nemecka.

Zásah proti IZF avizoval minister Stübgen už pred niekoľkými mesiacmi. Uviedol, že indoktrinácia mladých ľudí extrémistickými ideológiami a organizovaným spôsobom predstavuje veľké riziko. Dodal, že „“žeravé uhlíky islamistickej kultúry“ hodné „doby kamennej“ musia byť „uhasené hneď v zárodku“.

DPA doplnila, že islamistické hnutie Moslimské bratstvo, ktoré bolo založené v roku 1928 v Egypte, je v krajine svojho vzniku zakázané. Palestínska radikálna organizácia Hamas, ktorá vlani v októbri svojím vpádom na juh Izraela rozpútala súčasnú vojnu v Pásme Gazy, vzišla v roku 1987 počas prvého palestínskeho povstania – intifády – z palestínskej vetvy Moslimského bratstva.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac