Švédsko chce zvýšiť granty imigrantom, ktorí sa vrátia do svojej krajiny

Od roku 2026 budú mať prisťahovalci, ktorí sa dobrovoľne vrátia do svojich domovských krajín, nárok na 350-tisíc švédskych korún (30 600 eur), uviedla vláda na tlačovej konferencii.

Švédska vlajka. Foto: sweden2023eu/twitter Švédska vlajka. Foto: sweden2023eu/twitter

Menšinový kabinet má v parlamente podporu protiimigračnej strany Švédski demokrati. „Sme uprostred zmeny paradigmy v našej migračnej politike,“ povedal novinárom minister pre migráciu Johan Forssell.

V súčasnosti môžu prisťahovalci pri návrate do vlasti dostať až 10-tisíc korún (874 eur) na dospelého a 5-tisíc korún (437 eur) na dieťa, maximálne 40-tisíc korún (3 500 eur) na rodinu.

„Grant existuje od roku 1984, ale je relatívne neznámy, je malý a využíva ho relatívne málo ľudí,“ povedal novinárom Ludvig Aspling zo Švédskych demokratov. Ak by o grante vedelo viac ľudí a bol by vyšší, prijalo by ho viac prisťahovalcov, povedal.

Švédski demokrati sa po voľbách v roku 2022 stali druhou najsilnejšou stranou v parlamente s podporou 20,5 percenta a bez jej tichej podpory by konzervatívny premiér Ulf Kristersson nedokázal vládnuť. Po vytvorení vlády preto sľúbil, že bude bojovať proti prisťahovalectvu a zločinnosti.

Švédsko od 90. rokov prijalo veľké množstvo migrantov, väčšinou z konfliktných krajín ako bývalá Juhoslávia, Sýria, Afganistan, Somálsko, Irán a Irak.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac