V Lotyšsku zakázali používať vozidlá registrované v Bielorusku

Opatrenie sa bude týkať všetkých dopravných prostriedkov s bieloruskými poznávacími značkami. Cieľom je obmedziť obchádzanie protiruských sankcií.

pexels-mariya-todorova-1012252 Foto: Pexels.com

Bieloruské vozidlá, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Lotyšsku musia krajinu opustiť alebo zmeniť registráciu. Zákaz začne platiť v novembri. Podobné opatrenie pre vozidlá zaregistrované v Rusku platí of februára tohto roka.

„Vzhľadom na nové obmedzenia, ktoré EÚ od 1. júla uplatňuje voči Bielorusku za jeho účasť vo vojne na Ukrajine, bude v Lotyšsku zakázané používať vozidlá registrované v Bielorusku, ako aj prekračovať na nich hranice Lotyšska z Bieloruska alebo Ruska,“ uviedol lotyšský parlament po schválení novelizovaných dopravných predpisov.

Výnimku budú mať vozidlá bieloruských diplomatických a konzulárnych úradov, vozidlá určené na humanitárne účely a špeciálne upravené dopravné prostriedky pre zdravotne postihnuté osoby.

Predstavitelia Lotyšska, EÚ a ďalších štátov už dlhšie upozorňujú, že prostredníctvom Bieloruska sa sankcionované výrobky z EÚ reexportujú do Ruska.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac