Cesta k riešeniu konfliktov na svete sú rokovania, uviedol čínsky minister obrany

Čínsky minister obrany Tung Ťün sa tak vyjadril na stretnutí vojenských predstaviteľov v Pekingu. Narážal hlavne na vojnu v Pásme Gazy a na Ukrajine.

„Jediným riešením horúcich problémov, ako je kríza na Ukrajine a izraelsko-palestínsky konflikt, je podpora mieru a rokovaní,“ Tung Ťün uviedol na otváracom ceremoniáli bezpečnostnej konferencie Fórum Siang-šan v Pekingu.

V prejave vyzval všetky krajiny, aby podporovali „mierový rozvoj a inkluzívnu správu vecí verejných“. Apeloval tiež proti „šíreniu koncepcií národnej bezpečnosti“ s cieľom zabezpečiť, aby „mohli nové technológie lepšie prospievať celému ľudstvu,“ čo bola pravdepodobne narážka na úsilie USA zablokovať Pekingu prístup k vyspelým technológiám.

Podľa štátnych médií bude fórum počas troch dní hostiť viac ako 500 zástupcov z viac ako 90 krajín a organizácií.

Oficiálne prejavy sa očakávajú v piatok, keď sa uskutoční otvárací ceremoniál fóra a najvyšší vojenskí predstavitelia z Ruska, Pakistanu, Singapuru, Iránu, Nemecka a ďalších krajín sa zúčastnia na rozhovoroch za okrúhlym stolom.

Témami diskusií budú vzťahy medzi USA a Čínou, bezpečnosť v Európe a Ázii a výzvy v oblasti obrany v multipolárnom svete.

(tasr)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok