Orbán: Mám vo vrecku ďalšie kroky "mierovej misie"

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že po návšteve Moskvy v rámci júlovej „mierovej misie“, ktorú sám označil za začiatok maďarského predsedníctva Európskej únie, je pravdepodobné, že dôjde k ďalším prekvapujúcim diplomatickým krokom.

Snímka obrazovky 2024-07-19 o 10.53.02 Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

„Mám vo vrecku ďalšie kroky ‚mierovej misie‘,“ povedal Orbán v piatkovom rozhovore pre štátny rozhlas. „Budeme pokračovať v nečakaných iniciatívach, z ktorých nás každá posunie o krok bližšie k mieru.“

Orbán sa počas júlovej diplomatickej misie stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve, čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu a republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom v jeho letovisku Mar-a-Lago na Floride.

Maďarský líder tieto cesty vykresľoval ako prelomové úsilie o presadenie prímeria v ruskej vojne na Ukrajine. Západ reagoval ostrou kritikou a označil to za formu ústupkov a snahu podkopať podporu Kyjevu.

Na znak pokračujúceho protestu mnohé štáty EÚ, ako aj Európska komisia znížili svoju účasť na podujatiach, ktoré Maďarsko organizuje v rámci svojho šesťmesačného rotujúceho predsedníctva.

(mas)