SHMÚ: Vietor ešte zosilnie a spôsobí škody

Nárazy severozápadného až severného vetra budú najmä na západnom Slovensku presahovať 85, ojedinele aj nad 100 kilometrov za hodinu. Informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

poškodený automobil spadnutým stromom na Štefanovièovej ulici v Bratislave Strom spadnutý na auto. Ilustračný obrázok: TASR/Dano Veselský

Meteorológovia priblížili, že najvyššie nárazy očakávajú na južnej a juhovýchodnej strane pohorí, keďže vietor tu bude zosilnený tzv. padavým vetrom. „Podobne silný vietor však môže byť na krajnom juhozápade aj bez tohto efektu, pretože práve na pomedzí Rakúska, juhozápadu Slovenska a severovýchodu Maďarska je najvýraznejší rozdiel v tlaku vzduchu,“ napísali v príspevku.

Na hrebeňoch hôr bude vietor ešte silnejší, SHMÚ očakáva silnú víchricu s nárazmi aj nad 130 kilometrov za hodinu.

Podľa meteorológov môže očakávaný vietor spôsobiť väčšie škody, a to najmä v lesoch, pretože na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie. „Najväčšie riziko je tak v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine. Už v týchto chvíľach máme hlásené popadané stromy, a to vietor v nárazoch dosahuje ,len´ 70 kilometrov za hodinu,“ uzavreli.

(mas)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac