Poľsko je za zrušenie sociálnych dávok pre ukrajinských mužov v brannom veku

Cieľom je, aby ich to prinútilo vrátiť sa domov a bojovať proti ruskej vojenskej agresii, uviedol poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski

Sikorski: Po¾sko by nemalo vylúèi vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu Na archívnej snímke z 22. mája 2024 poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Kyjev sa snaží doplniť stavy svojej armády, keďže vojna trvá už tretí rok, a to aj tým, že láka emigrantov na návrat na Ukrajinu. Sikorski v piatok navrhol „zastaviť vyplácanie sociálneho zabezpečenia pre ľudí, ktorí spĺňajú podmienky Ukrajiny pre odvod“.

Niektorí muži po invázii ruských síl vo februári 2022 utiekli z Ukrajiny, aby sa vyhli povolaniu do armády, a to napriek oficiálnemu zákazu opustiť krajinu, ktorý sa vzťahuje na väčšinu ukrajinských mužov v brannom veku. „Nemali by existovať žiadne finančné stimuly na vyhýbanie sa odvodu na Ukrajine,“ dodal Sikorski.

Poľsko neposkytuje utečencom žiadne bezpečnostné dávky, zdôraznil Sikorski, ktorý sa vyslovil za to, aby jeho návrh zaviedli aj ostatné krajiny EÚ.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha uviedol, že danú myšlienku „podporí“, ale táto iniciatíva potrebuje „vhodné podmienky“. Dodal, že v zahraničí je približne milión ukrajinských mužov v mobilizačnom veku, z toho 300-tisíc v Poľsku.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac