Droba: Niektoré objekty majú zatopené pivnice, hrozí podmočenie Divadla Aréna

Do niekoľkých stredných škôl v správe Bratislavského samosprávneho kraja presiakla voda, povedal podpredseda SaS a bratislavský župan Juraj Droba.

459752521_905709768271547_9065955197766384542_n Dunaj zatopil promenádu pred Euroveou, 16. 9. 2024. Foto: Facebook/BSK

Doplnil, že najväčší problém BSK bolo zatopenie stupavského kaštieľa, v ktorom sídli domov sociálnych služieb. Voda zaplavila prízemie, ktoré sťahovali. Atmosféra v domove je podľa Drobu dobrá.

Predseda BSK informoval o zasiahnutých stredných školách na území Bratislavy. „Máme väčšinou zatopené buď stropy alebo pivnice. Týka sa to niekoľkých škôl – gymnázium na Skalickej, stredná odborná škola na Adlerovej ulici, na Sklenárovej, potom obchodná akadémia na Račianskej, internát na Saratovskej, takisto škody na budove gymnázia na Grösslingovej a gymnázia na Pankúchovej. Problémy sú takisto na sociálnych zariadeniach pri obchodnej akadémii na Račianskej,“ skonštatoval Droba.

Kritické priesaky sú podľa jeho slov aj v synagóge v Senci. „Ale, našťastie, iba v tej novej časti, pôvodná zrekonštruovaná pamiatka vyzerá, že bude a ostane v poriadku,“ doplnil.

Budova Divadla Aréna je podľa Drobu ohrozená najviac. „Momentálna hladina Dunaja v tejto časti je približne 890 centimetrov. Obávame sa, že ak by presiahla 930, dôjde aj k veľkým škodám na Divadle Aréna. Momentálne sú už v teréne silové zložky, ktoré nám pomáhajú pieskovať pieskovými vrecami celé okolie budovy. Piesok zamedzí prívalovej vode Dunaja, ale nezamedzí priesaku. Takže hrozí, že divadlo Aréna bude podmočené,“ informoval.

V domove sociálnych služieb v stupavskom kaštieli zabezpečilo BSK stravovanie klientov, bolo ich podľa Drobu približne 166. „Museli sme sťahovať celé prízemie, kde bolo približne po pás vody, to znamená meter dvadsať vody priamo v našom objekte, tak sme ho sťahovali kompletne na prvé a druhé podlažie,“ povedal s tým, že šlo o administratívne priestory a kuchyňu, ktorá bude nepoužiteľná najbližších pár týždňov.

V okrese Senec je podľa šéfa BSK výška hladiny vody už stabilizovaná, postupne klesá. V okrese Pezinok naďalej platí tretí stupeň. „Boli zatopené niektoré obytné domy, ide hlavne o stekanie prívalovej dažďovej vody z Malých Karpát,“ informoval.

Najväčší problém podľa neho pretrváva v okrese Malacky. V obci Láb, kde je rieka Malina, sú na mieste vojaci aj hasiči. Hladina miestneho potoka klesla aj vo vojenských lesoch pri Malackách. V obci Kuchyňa tečie jej stredom obrovská rieka. Situácia v Lozorne je stabilizovaná. Železničná trasa z Kuchyne do Rohožníka nie je prejazdná.

Droba tiež informoval, že oba cyklomosty ponad rieku Morava, teda VysoMarch a Cyklomost slobody, sú uzavreté. Zatvoria sa aj parky v Malinove a Stupave. Škody na budovách zatiaľ odhaduje na viac ako milión eur.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac