Francúzsky eurokomisár Breton rezignoval. Svoju kandidatúru do novej eurokomisie stiahol

Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton s okamžitou platnosťou rezignoval z funkcie a stiahol aj svoju kandidatúru do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK). V pondelok to oznámil na sociálnej sieti X.        

Jubilee 2500th Meeting of the European Commission College, Brussels, Bxl, Belgium - 11 Sep 2024 Thierry Breton. Foto: Profimedia.sk

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pred niekoľkými dňami požiadala Francúzsko, aby z osobných dôvodov stiahlo jeho nomináciu do novej eurokomisie, píše Breton vo zverejnenom liste adresovanom šéfke eurokomisie. Za to údajne prisľúbila Parížu vplyvnejšie portfólio – oblasť, za ktorú budú jednotliví eurokomisári zodpovedať vo funkčnom období 2024 až 2029.        

„Vzhľadom na tento posledný vývoj – ďalšie svedectvo pochybného riadenia – musím konštatovať, že už nemôžem vykonávať svoje povinnosti v kolégiu (komisárov),“ dodal Breton. Francúzsky prezidentský úrad a ani von der Leyenová sa k informáciám bezprostredne nevyjadrili. V súčasnosti nie je jasné, kto bude novým nominantom Paríža do budúcej EK.        

Šéfka EK Ursula von der Leyenová jeho rezignáciu prijala, uviedla hovorkyňa EK Arianna Podesta. „Predsedníčka berie na vedomie a prijíma rezignáciu Thierryho Bretona a ďakuje mu za prácu komisára počas celého mandátu,“ povedala hovorkyňa pred novinármi.        

Dôvody Bretonovej rezignácie nekomentovala, ani vzťahy doterajšieho francúzskeho eurokomisára so šéfkou exekutívy EÚ. Spresnila, že von der Leyenová v utorok doobeda v Štrasburgu Konferencii predsedov Európskeho parlamentu predstaví čo najlepšie vyváženú Európsku komisiu, aby sa mohla ujať svojich úloh „v čo možno najkratšom čase“.

Thierry Breton pôsobil vo funkčnom období 2019 až 2024 ako eurokomisár pre vnútorný trh a bojoval najmä proti veľkým digitálnym platformám. Do jeho zodpovednosti patrila aj oblasť vesmíru a obrany. V európskych kuloároch sa špekulovalo, že v novo formujúcej EK by mohol byť výkonným podpredsedom pre priemysel a strategickú autonómiu.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac