KDH: Mnohí politici sú konzervatívni a ochrancami ľudských životov len pred voľbami

Kresťanskí demokrati na utorkovej (17. 9.) tlačovej konferencii k Národnému pochodu za život, ktorý sa bude konať v nedeľu v Košiciach, pripomenuli aj slová pápeža Františka, že ľudské bytie je posvätné a nedotknuteľné.

Snímka obrazovky 2024-09-17 o 15.47.37

„Je fakt, že zabíjanie nenarodených detí je stále súčastou vyspelých krajín. Aj tých, kde demografická krivka rapídne klesá a nebude sa mať kto starať o budúce generácie.

Ochrana života od počatia po prirodzenú smrť je DNA kresťanských demokratov. Nie je to ale téma náboženská, cirkevná. Je to téma hlboko ľudská,“ povedal predseda KDH Milan Majerský.

Podotkol, že si je vedomý potreby spraviť v tejto veci niečo užitočné: „A teda aj prijatie legislatívy na ochranu života. Zmierniť stále vysokú potratovosť. Mnohí politici sú konzervatívni a ochrancami ľudských životov len pred voľbami.“

Majerský vyzval všetky politické strany, aby našli silu a aspoň o krôčik zmiernili to, čo v našej spoločnosti je – potraty.

Poslankyňa Andrea Turčanová doplnila, že je potrebné vytvárať také prostredie, kde si každý život zaslúži podporu a starostlivosť.

„Vyzývame vládu, aby investovala do pomoci tehotným ženám. Napríklad v zákone o sociálnej pomoci platným do roku 2008 boli zadefinované domovy pre osamelých rodičov, v zákone od roku 2008 už tento termín nenájdeme,“ poznamenala.

Poukázala aj na to, že len napríklad jeden z týchto domovov od roku 1998 do roku 2008 zachránil 37 takýchto detí.

Na tlačovej konferencii tiež zaznelo, že keď Európsky parlament prijal uznesenie, aby sa potrat dostal do Charty základných práv Európskej únie, boli podané dva návrhy s výzvou pre našu vládu, aby odmietla uznesenie europarlamentu a zaviazala slovenskú vládu na určité konanie a najmä komunikáciu, že táto kompetencia patrí výlučne jednotlivým štátom.

Mestská poslankyňa z Pezinka Veronika Adamová uzavrela, že spolupracuje s neziskovou organizáciou Fórum života, ktoré sa zaoberá osvetou ochrany života od počatia po prirodzenú smrť.

„Za sedemnásť rokov sa tejto organizácii v spolupráci s inými podarilo zachrániť 270 detí. Ich to stojí ale niekoľko stotisíc eur za tých sedemnásť rokov, to boli nemalé peniaze. Častokrát suplujú to, čo by mohol robiť štát,“ dodala Adamová s tým, že ich činnosťou je napríklad vzdelávanie v tejto oblasti, poukazovanie na dôležitosť zachovania ľudskej dôstojnosti, ako aj konkrétna pomoc matkám a deťom.

(max)