Rieky Morava a Dunaj v utorok na západe Slovenska kulminujú

Očakáva sa ich postupný pokles, lebo zrážok má nad naším územím výrazne ubudnúť.

20241609_povodne_10072562 Zvýšená hladina Dunaja a policajná páska pri nákupnom centre Eurovea v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rieka Morava kulminuje v meteorologickej stanici Kopčany už od pondeľňajšieho večera na úrovni 616 centimetrov. Nižšie pri Záhorskej Vsi dosahuje 630 centimetrov a pri Devínskej Novej Vsi až 819 centimetrov – čo je podľa prognóz hydrológov jej očakávaný vrchol na tomto mieste.

Dunaj pri Devíne v noci kulminoval na úrovni okolo deväť metrov, aktuálne poklesol na 895 centimetrov a v takomto trende by mal pokračovať.

V Bratislave dosahoval náš veľtok v noci okolo 970 centimetrov, aktuálne tam tiež poklesol o päť centimetrov a očakáva sa, že v tomto trende bude pomaly postupovať.

zvýšená hladina Dunaja a policajná páska pri nákupnom centre Eurovea v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR
Hladina Dunaja v Bratislave. Reprofoto: SHMÚ

„Cez Gabčíkovo a Čuňovo preteká v súčasnosti neuveriteľných 10 293 kubických metrov vody za sekundu,“ spresnil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Dodal, že na povodni zarábame na vodnej elektrárni v priemere 1,3 milióna eur denne. „Na porovnanie, na predošlej jarnej vlne sme zarobili približne 36 miliónov eur,“ uviedol Taraba.

(est)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok