Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať do stredy

V dolnej časti slovenského úseku pod vodným dielom Gabčíkovo sa predpokladá ešte výrazný vzostup vodných hladín. Celý úsek Moravy by sa mal pri vysokom vodnom stave s prebiehajúcou kulmináciou ustáliť.

Snímka obrazovky 2024-09-17 o 11.04.50 V noci zo 16 na 17. septembra Dunaj kulminoval. Výška vodného stavu oscilovala okolo 950 centimetrov. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva ustávanie zrážok a miestami, najmä v severnej polovici, zmenšovanie oblačnosti.

„Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky z prehánok a dažďa na celom Slovensku s najvyššími úhrnmi na Záhorí a v oblasti Malých Karpát v rozsahu dva až 16 mm, v povodí horného Váhu, Hrona a Popradu do 23 mm, na ostatnom území do 10 mm,“ priblížil ústav.

Vodný stav na Dunaji v Bratislave je podľa neho 964 cm, v stanici Devín 900 cm, Morava je na úrovni 583 cm. V dôsledku spätného vzdutia z Dunaja je podľa SHMÚ výrazný vzostup aj na dolnom úseku Váhu.

„Na dolnom Ipli a Toryse je výrazný vzostup, na Hrone, na tokoch v povodí horného Váhu, hornej Oravy a na tokoch východného Slovenska, okrem dolného Laborca a Bodrogu, je mierny vzostup až vzostup. Na ostatných tokoch je ustálenosť až pokles vodných hladín,“ doplnil.

Hydrologické výstrahy tretieho stupňa platia pre všetky okresy v povodí Moravy a Dunaja. Prvý stupeň výstrahy je v platnosti pre okresy Pezinok a Galanta.

(tasr)