Rakúsko uzavrelo celý úsek Dunaja pre lodnú dopravu

Ministerstvo dopravy vydalo rozhodnutie až do odvolania, a to z dôvodu očakávaného topenia snehu, ktoré sa môže opäť podpísať na stúpaní rieky, citovala vyhlásenie agentúra APA.

Austria_Floods713541072411 Voda z Dunajského kanála, bočného ramena Dunaja, ktorá sa vyliala v centre Viedne v nedeľu 15. septembra 2024. Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou. Foto: TASR/AP

Termín zrušenia tohto obmedzenia momentálne nie je možné stanoviť. Lodná plavba na Dunaji sa obnoví po tom, ako budú môcť lode bezpečne zakotviť a bezpečne pokračovať v ceste, povedal Martin Steingruber z Úradu pre dohľad nad lodnou dopravou.

Už pred úplným prerušením lodnej dopravy bol Dunaj v Rakúsku splavný len po stanicu Ennshafen-Wallsee ležiacu na hranici spolkových krajín Horné a Dolné Rakúsko. V súčasnosti sa tam nachádza 70 osobných lodí a rovnaký počet nákladných lodí. Pasažierov osobných lodí evakuovali.

Povodne v Rakúsku si doteraz vyžiadali najmenej päť obetí. Situácia v krajine sa pomaly vracia do normálu. Stále však hrozia zosuvy bahna a pretrhnutie hrádzí. Celkový rozsah škôd bude možné určiť až po opadnutí vody.

Kancelár Karl Nehammer po utorkovom rokovaní krízového štábu na ministerstve vnútra povedal, že vláda rozhodla o okamžitom uvoľnení 75 miliónov eur. Dodal, že na ďalších opatreniach na pomoc postihnutým oblastiam sa pracuje.

(tasr)