Kamenický sa ohradil voči tvrdeniam, že mu nezáleží na vzdelaní

Minister financií po rokovaní vlády upozornil, že jeho slová z utorkovej tlačovej konferencie o konsolidačných opatreniach boli účelovo dezinterpretované.

4dcember2023_Vlada_29003808 Ladislav Kamenický. Foto: Martin Baumann/TASR

„Povedal som, že podľa analýzy sa ukazuje, že vyššie príjmové skupiny vynakladajú viac peňazí na knihy. Nikdy som nepovedal, že ľudia s nižšími príjmami nepotrebujú mať knihy,“ zdôraznil Ladislav Kamenický (Smer).

Ohradil sa voči komentárom, že mu nezáleží na vzdelaní. „Som prvý, kto by chcel čo najmenšiu daňovú záťaž na knihy. Som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť,“ vyhlásil.

Poukázal pritom na to, že pri učebniciach sa DPH znížilo z desiatich na päť percent. Vysvetlil, že pri konsolidačných opatreniach bolo prioritou dosiahnuť čo najmenší negatívny zásah na nízkopríjmové skupiny.

„Tu sa včera pomaly vytváral obraz, že človek, ktorý sa zaoberá tým, ako uživiť rodinu, má najväčší problém, že si nemôže zájsť do kaviarne na ‚latečko‘ a prečítať si knihu. Nie, toto nie je problém. Ľudia riešia ceny potravín, liekov, elektriny… Tam všade DPH poklesla,“ pripomenul.

Odmieta, aby opatrenia kritizovali tí, ktorí mali na starosti verejné financie v predchádzajúcich vládach. „Postarali sa o to, že sme zdedili najhoršie verejné financie v celej Európskej únii, rozhadzovali peniaze a spôsobili turbozadlžovanie. My musíme ten ich účet, ktorý tu zanechali, splácať. Preto musíme ísť do týchto opatrení,“ dodal.

Za pokrytecké označil, ak kritika sadzby DPH na knihy navyše pochádza od tých, ktorí podobné opatrenia sami navrhovali.

Pripomenul návrh SaS na zrušenie výnimky z desaťpercentnej dane z pridanej hodnoty na knihy, noviny a časopisy, ktoré na jar 2023 navrhovalo SaS, ale aj návrh konsolidačných opatrení kabinetu Ľudovíta Ódora.

Myslí si tiež, že zlepšenie dostupnosti kníh majú v rukách aj najväčší predajcovia kníh na Slovensku, ktorí podľa jeho názoru predražujú ceny.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac