Sergej Lavrov povedal, že Moskva bude hájiť svoje záujmy v Arktíde

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov upozornil, že využijú všetky diplomatické aj vojenský spôsoby.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov čoskoro navštívi Juhoafrickú republiku. Foto: TASR/AP Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruské tlačové agentúry citovali Lavrova, ktorý dodal, že Rusko je rozhodnuté postaviť sa proti „nájazdu“ Spojených štátov a ich spojencov v Severoatlantickej aliancii, ktorí uskutočňujú čoraz väčší počet vojenských cvičení v arktickom regióne.

„Sme svedkami toho, ako NATO v súvislosti s možnými krízami v Arktíde zintenzívňuje cvičenia,“ povedal Lavrov v rámci série dokumentov s názvom „Sovietsky prielom“.

„Naša krajina je plne pripravená brániť svoje záujmy vo vojenskom, politickom i vojensko-technickom zmysle,“ dodal. Lavrov pripomienky uviedol v súvislosti s novou stratégiou Pentagónu pre Arktídu z júla tohto roka, v ktorej Washington spomína zintenzívnenie ruskej aktivity okolo Arktídy, píše Reuters.

USA v správe uvádzajú, že Rusko v Arktíde opätovne otvorilo stovky vojenských objektov zo sovietskej éry a poukazujú na rastúcu spoluprácu medzi Moskvou a Pekingom v oblasti minerálov a obchodných trás, čo môže ovplyvniť stabilitu v tomto polárnom regióne.

Po zverejnení správy ruský rezort diplomacie obvinil Spojené štáty z podnecovania napätia v Arktíde a odmietol, že by vzmáhajúca sa spolupráca Ruska s Čínou mohla ovplyvniť stabilitu v regióne.

(tasr)