Sociálnu sieť Elona Muska X v Brazílii znovu vypli

Stalo sa tak iba deň po tom, ako bola znovu sprístupnená pre niektorých užívateľov po kontroverznom súdnom zákaze.

Elon Musk participe à la 71ème édition du Cannes Lions au Palais des Festivals à Cannes Elon Musk. Foto: Profimedia.sk

Príkaz na zablokovanie siete vydal v auguste brazílsky Najvyšší súd. V stredu sa však sieť stala opäť prístupnou prostredníctvom mobilných aplikácií, čo brazílska vláda odsúdila ako úmyselné porušenie zákazu súdu.

Poskytovatelia internetu ozrejmili, že prístup na X sa obnovil po automatickej aktualizácii aplikácie pre mobilné zariadenia. Brazílsky najvyšší súd v reakcii vo štvrtok nariadil spoločnosti X, aby opäť zablokovala prístup ku platforme, inak jej hrozí denne pokuta za vyše 900.000 dolárov pre nedodržanie nariadenia súdu.

Súd uviedol, že X neustále a úmyselne porušuje súdne nariadenia. Platforma X uviedla, že obnovenie jej služieb bolo neúmyselné a dočasné. Brazílska asociácia poskytovateľov internetu a telekomunikácií (ABRINT) neskôr vo štvrtok informovala, že X už v krajine nefunguje a bola opäť zablokovaná.

Sudca Alexandre de Moraes vo štvrtkovom v súdnom nariadení označil spoločnosť X za „spurnú“ a nariadil štátnej telekomunikačnej firme Anatel, aby prijala nevyhnutné kroky na opätovné zablokovanie prístupu k sieti.

Najvyšší brazílsky súd a vlastník X, americký miliardár Elon Musk, vedú spory v súvislosti so šírením dezinformácií na tejto platforme. Brazílsky Najvyšší súd pristúpil k zablokovaniu X v Brazílii po tom, ako Musk odmietol zo siete odstrániť desiatky pravicových účtov obvinených zo šírenia dezinformácií.

Firma okrem toho neurčila svojho právneho zástupcu v Brazílii, ako to nariadil súd. Platforma X má v Brazílii vyše 22 miliónov používateľov. Jej zablokovanie v krajine rozhnevalo Muska i krajnú pravicu a vyvolalo diskusiu v Brazílii i mimo nej o slobode prejavu a obmedzovaní sociálnych sieti.

(tasr)