Foto: Astronomická snímka dňa NASA zachytáva Spišský hrad

Autorom fotografie s názvom „A Hazy Harvest Moon“ (Hmlistý dožinkový spln) je astronóm Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Snímka vznikla neďaleko Spišského podhradia a ukazuje priebeh čiastočného zatmenia Mesiaca v stredu 18. septembra ráno.

2024_09_18_ZM_Spis_50mm-Pano_Postupka_1500px Spišský hrad a časozberná snímka stredajšieho čiastočného zatmenia Mesiaca. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opave/NASA

Informuje o tom Česko-Slovenská Astronomická tlačová agentúra s tým, že snímka je výsledkom takzvaného multiexpozičného snímania – naskladaním záberov urobených v pravidelných intervaloch v priebehu približne 2,5 hodinového časozberného snímania. Zatmenie bolo podľa agentúry dobre pozorovateľné z celého slovenského územia od 4. hodiny rannej až do svitania, najvýraznejšie bolo o 4.44 hod.

„Záber zobrazuje nielen polohy Mesiaca, ako sa postupne vplyvom zemskej rotácie presúval nad ikonickým slovenským hradom z 12. storočia, ale aj priebeh zatmenia, ktoré končí západom Mesiaca nízko nad obzorom,“ píše agentúra. Na sekvencii tiež vidieť, ako sa Mesiac pri klesaní nízko nad obzor postupne zafarboval do červena.

„Zachytiť vzácny astronomický jav nad Spišským hradom som túžil už niekoľko rokov, ale bohužiaľ sa na jeho vrchných hradbách posledné dva roky nachádzal žeriav, ktorý akúkoľvek peknú kompozíciu výrazne kazil. Našťastie ho na konci roka 2023 demontovali,“ povedal Horálek.

„Tohtoročné zatmenie ma k hradu opäť lákalo, pretože jav sa mal odohrať nízko nad obzorom a teda s hradom sa mohol dať veľmi krásne nakomponovať. V priebehu fotenia sa ale začala tvoriť veľmi hustá hmla, takže dokončiť tento záber nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec sa ale podarilo a o to viac ma teší, že môžem Slovensko reprezentovať vo svete prostredníctvom prestížnej a celosvetovo sledovanej astronomickej snímky dňa NASA,“ dodáva Horálek.

Agentúra pripomína, že nejde o jeho prvý záber zo Slovenska, ktorý NASA publikovala. V minulosti zviditeľnil Ľubovniansky hradprešovské treťohorné sopky alebo Park tmavej obohy Poloniny.

(mas)