Poľsko po druhýkrát rozširuje oblasť, pre ktorú platí stav živelnej pohromy

Poľská vláda v piatok rozšírila stav živelnej pohromy o štyri nové okresy v Dolnosliezskom vojvodstve na juhu Poľska. Minister vnútra Tomasz Siemoniak po najnovšom rozšírení uviedol, že vláda bude toto opatrenie upravovať toľkokrát, koľko bude nutné.

Poľsko Počasie Záplavy Zaplavené centrum v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska neďaleko hraníc s Českou republikou v nedeľu 15. septembra. Ilustračný obrázok: TASR/PAP

Tamojšia vláda vyhlásila stav živelnej pohromy v niekoľkých oblastiach na juhu a juhozápade Poľska v pondelok, ako reakciu na povodne po rekordne silných dažďoch. V utorok premiér Donald Tusk rozhodol o rozšírení tejto oblasti o niekoľko ďalších okresov v Dolnosliezskom a Opolskom vojvodstve.        

Povodňová situácia v Poľsku je podľa najnovších údajov národnej hydrologickej a meteorologická služby (IMGW) stabilná. Hladina rieky Odra klesá aj v meste Vroclav na juhozápade Poľska, kam povodňová vlna dorazila v noci na štvrtok. Menšie zvýšenie hladiny bola zaznamenané na dolnom toku Odry.

(tasr)