Londýnske Trafalgarské námestie zdobia stovky odliatkov transrodových a nebinárnych osôb

Inštaláciu nazvanú Mil Veces un Instante (Tisíckrát za okamih) vytvorila mexická umelkyňa Teresa Margollesová a sú na nej tváre 726 transrodových, nebinárnych a rodovo nekonformných ľudí, píše BBC.

Inštalácia sa nachádza na štvrtom podstavci Trafalgarského námestia.

Dielo vzniklo nanesením sadry priamo na tváre „modeliek“, z ktorých mnohé boli „sexuálne pracovníčky, takže materiál sa napustil ich vlasmi a kožnými bunkami“. Odliatky sú rozmiestnené okolo podstavca v podobe tzompantli, stojana na lebky, ktorý sa používal v mezoamerických civilizáciách na vystavenie pozostatkov vojnových zajatcov alebo obetí.

Autorka diela uviedla, že socha vyjadruje uznanie komunite, ktorá je často marginalizovaná v jej rodnom Mexiku aj na celom svete.

Margollesová vo svojej tvorbe „skúma sociálne a estetické rozmery konfliktu, vytvára sochárske inštalácie, fotografie, filmy a performancie, ktoré sú presiaknuté materiálnymi stopami smrti“. Umelkyňa vyštudovala súdnu patológiu a pracovala ako pohrebníčka v Mexico City.

Jej predchádzajúca tvorba bola ovplyvnená bezmennými obeťami násilia obchodovania s drogami, ktorých neidentifikovateľné telá prešli márnicou.

(mas)