Česká armáda nasadila do terénu po povodniach aj systém Starlink

Armáda Českej republiky (AČR) v maximálnej miere pomáha občanom, ktorých postihli povodne. Na odstraňovanie následkov prírodnej katastrofy sú nasadení vojaci, ako aj ťažká či komunikačná armádna technika.

ČR Česko Počasie Záplavy Povodne Záchranár bojuje so silným prúdom počas evakuácie miestnych obyvateľov v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky. Foto: TASR/AP

Povodne niektoré oblasti pripravili o prístup na internet, čo skomplikovalo predovšetkým prácu samospráv. A to tak v priebehu odstraňovania škôd, ako aj v súvislosti s prebiehajúcimi voľbami do krajských zastupiteľstiev a Senátu Parlamentu Českej republiky. Informuje česká armáda.

Agentúra komunikačných a informačných systémov AČR prostredníctvom Centra pre nasaditeľné systémy preto poskytla miestnym samosprávam svoje systémy Starlink. Tie zabezpečujú satelitné vysokorýchlostné internetové služby tam, kde v súčasnosti nie je k dispozícii pevná komunikačná infraštruktúra.

Spolu so satelitným terminálom sa miestnym samosprávam poskytuje aj notebook na zabezpečenie prístupu na internet. Ak v postihnutej oblasti nie je k dispozícii elektrická sieť, armáda dodá aj meniče, ktoré umožnia pripojenie na autobatériu a vytvorenie dočasného zdroja energie.

Miestne samosprávy môžu využívať tiež služby satelitného telefónu Iridium, ktorý sa dá použiť na volanie do akejkoľvek mobilnej siete GSM.

Systémy Starlink vo všeobecnosti využíva armáda na poskytovanie služieb Morale Welfare & Recreation. Ide o poskytovanie podpory vojakom alebo sa využívajú špeciálne v čase krízy, keď je potrebná veľmi úzka spolupráca s civilnými subjektmi, ktoré vo väčšine prípadov využívajú internetové služby.

(max)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok