Firma ženy, ktorú spájajú s výbuchmi pagerov, je pod ochranou maďarských tajných služieb

Povedala to matka podozrivej ženy v piatok pre agentúru AP. Cristiana Bársonyová-Arcidiaconová, výkonná riaditeľka spoločnosti BAC Consulting, sa na verejnosti neobjavila od koordinovaného utorkového útoku na Hizballáh, ktorý sa pripisuje Izraelu.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 18.03.32 Príslušníci civilnej obrany odnášajú zraneného muža, ktorému vybuchol v ruke pager. Foto: TASR/AP

Taiwanská firma Gold Apollo v stredu vyhlásila, že model pagerov použitý pri utorkovom útoku vyrobila spoločnosť BAC Consulting so sídlom v Budapešti a že ona maďarskej spoločnosti iba poskytla licenciu na svoju značku.

Matka Bársonyovej-Arcidiaconovej spresnila, že jej dcére sa vyhrážali a „momentálne sa nachádza na bezpečnom mieste pod ochranou maďarských tajných služieb“. Tie jej dcére „odporúčali, aby nehovorila s médiami“, povedala Beatrix Bársonyová-Arcidiaconová v telefonáte zo Sicílie.

Maďarské bezpečnostné orgány sa k záležitosti nevyjadrili, a tak tvrdenie nebolo možné overiť.

Hovorca maďarskej vlády v stredu uviedol, že pagery dodané Hizballáhu nikdy neboli v Maďarsku a spoločnosť BAC Consulting bola len sprostredkovateľom. Podľa Beatrix Bársonyovej-Arcidiaconovej jej dcéra „do toho nie je nijako zapletená, bola len sprostredkovateľom. Tieto artikle neprešli cez Budapešť… Neboli vyrobené v Maďarsku,“ dodala.

BAC Consulting má v Budapešti len sídlo a nemá žiadne kancelárie, píše AP s odvolaním sa na ženu, s ktorou agentúra hovorila na adrese sídla firmy. Webová stránka spoločnosti, na ktorej sa pôvodne písalo o tom, že sa firma zameriava na „environmentálne, rozvojové a medzinárodné záležitosti“, je od stredy nedostupná.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok