Iránsky prezident chce využiť VZ OSN na obnovenie dialógu so Západom

„Konečným cieľom je zaistiť mier a stabilitu spolu s medzinárodnou komunitou a dúfam, že dosiahnem v tejto súvislosti dobré a konštruktívne výsledky," uviedol iránsky prezident Masúd Pezeškiján pred odletom na 79. Valné zhromaždenie OSN, ktoré sa zač

Massúd Pezeškiján. Foto: TASR/AP Massúd Pezeškiján. Foto: TASR/AP

Pezeškiján je vnímaný ako umiernenejší. V New Yorku by podľa vlastných slov chcel hovoriť o „politickom a ekonomickom zmierení“ pri rokovaniach so západnými partnermi. Svoj príhovor na VZ OSN, s ktorým vystúpi v utorok, plánuje tiež využiť na zlepšenie medzinárodnej povesti svojej krajiny.

Podľa iránskej tlačovej agentúry ISNA má Pezeškiján v New York tri ciele – obnovenie rokovaní o iránskom jadrovom programe, zrušenie sankcií spojených so sporom týkajúcim sa jadrového programu a uistenie Západu, že Irán nedodáva rakety Rusku a nezapája sa do konfliktu na Ukrajine.

Podľa pozorovateľov sa bude Pezeškiján tiež snažiť obhájiť protiizraelskú politiku Iránu, a zároveň tvrdiť, že Teherán sa nesnaží o eskaláciu súčasnej krízy na Blízkom východe spojenej s vojnou v Pásme Gazy.

Irán podporuje vo vojne v Pásme Gazy palestínske hnutie Hamas a tiež šiitske hnutie Hizballáh v Libanone, s ktorými vedie spor Izrael. Odvtedy, čo je Pezeškiján prezidentom, sa však Irán drží podľa DPA v týchto konfliktoch viac v úzadí.

Podľa pozorovateľov sú pre Pezeškijána dôležitejšie rokovania o jadrovej dohode medzi Iránom a svetovými mocnosťami. Odvtedy, čo sa od dohody v roku 2018 rozhodli Spojené štáty odstúpiť a uvaliť na Teherán sankcie, čelí totiž Irán ekonomickej kríze.

(tasr, dpa)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok