Trump vylúčil, že bude v roku 2028 opäť kandidovať

Americký republikánsky kandidát na post prezidenta Donald Trump vylúčil možnosť opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2028, ak v nadchádzajúcich novembrových voľbách neuspeje.

Election 2024 Debate Donald Trump. Foto: TASR/AP

V odpovedi na otázku, či by v prípade prehry opäť kandidoval, 78-ročný bývalý prezident pre americký webový portál Full Measure povedal: „Nie, nebudem už kandidovať. Myslím si, že to stačilo. Bude to všetko. Vôbec to tak nevidím.“ Trump bol v Bielom dome v rokoch 2017-2021.

Miliardár však vyjadril nádej, že v deň hlasovania 5. novembra bude pri volebných urnách „úspešný“. Trump v súčasnosti vedie nad demokratickou kandidátkou a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, a to aj v kľúčových štátoch, ktoré často rozhodujú tesné voľby v USA.

Demokratická strana zaznamenala opätovnú podporu po júlovom odstúpení prezidenta Joea Bidena ako svojho kandidáta po jeho katastrofálnej televíznej debate s Trumpom.

Trump v roku 2020 prehral s Bidenom, ale odmietol sa zmieriť s porážkou, pobúril svojich priaznivcov tvrdením, že voľby boli „ukradnuté“, a podporil konšpiračné teórie.

Horliví Trumpovi priaznivci 6. januára 2021 vtrhli do amerického Kapitolu a pokúsili sa na základe jeho výrokov zastaviť potvrdenie volebných výsledkov.

Republikán sa v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát odmietol zaviazať k bezpodmienečnému uznaniu výsledku nadchádzajúcich prezidentských volieb.

Harrisová prijala pozvanie od spravodajskej televíznej stanice CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval Trumpa, aby sa na debate zúčastnil. Debata, na ktorú Harrisová prijala pozvanie, by sa mala uskutočniť 23. októbra.

Harrisová a Trump sa stretli v prvej a možno jedinej spoločnej predvolebnej debate, ktorú odvysielala televízna stanica ABC 10. septembra. Trump tvrdí, že debatu vyhral, aj keď viaceré prieskumy naznačujú opak. Niekoľko dní po debate Trump v príspevku na svojej sociálnej sieti Truth Social vylúčil ďalšiu debatu so svojou protikandidátkou.

Trump absolvoval v júni debatu tiež s Bidenom, ktorý krátko na to odstúpil zo súboja o prezidentský post.

(tasr, afp)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok