Irán chce na Valnom zhromaždení OSN začať rokovania o jadrovom programe

O ponuke na rokovania na okraj stretnutia v New Yorku informoval na platforme Telegram minister zahraničia Abbás Arákčí. Vo videu tiež zdôraznil, že ochotu musia prejaviť aj ostatné zainteresované strany.

Spojené štáty za vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa odstúpili v roku 2018 od jadrovej dohody podpísanej v roku 2015 medzi Iránom a šiestimi veľmocami, ktorá obmedzovala jadrový program Teheránu.

Arákčí vo svojom videostatuse informoval, že v rámci návštevy USA a Valného zhromaždenia OSN zostane v New Yorku o niekoľko dní dlhšie ako iránsky prezident Masúd Pezeškiján. Dodal, že plánuje mať ďalšie stretnutia s ministrami zahraničných vecí. Má aj v úmysle zamerať sa na začatie nového kola diskusií o jadrovej dohode.

Šéf iránskej diplomacie dodal, že zainteresované strany si vymenili správy o pripravenosti na takéto stretnutie. Upozornil však, že pre súčasnú situáciu v medzinárodnej politike je príprava a realizácia takejto schôdzky ešte zložitejšia.

Iránski lídri naďalej dúfajú v zmiernenie amerických sankcií, ktoré vážne zasiahli ekonomiku Iránu, poznamenala agentúra Reuters.

Vzťahy Iránu so Západom sa zhoršili po tom, čo Iránom podporované palestínske radikálne hnutie Hamas 7. októbra 2023 zaútočilo na južný Izrael, ako aj odvtedy, ako Teherán zintenzívnil svoju podporu Rusku v jeho vojne proti Ukrajine.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena uviedla, že Spojené štáty nie sú pripravené obnoviť jadrové rozhovory s Iránom.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok