Nový katolícky spevník vznikne v roku 2031. Bude obsahovať aj piesne k novým svätým

Košický pomocný biskup Marek Forgáč na pondelkovej tlačovej konferencii v Trnave poukázal na to, že aktuálne používaný Jednotný katolícky spevník, ktorý zostavil Mikuláš Schneider-Trnavský, má už takmer sto rokov.

Snímka obrazovky 2024-09-23 o 14.57.31 Organista František Beer hrá na novom píšťalovom organe v kostole Panny Márie Lasaletskej, 14. augusta 2022 v Považskej Bystrici. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

„Vznikol v určitom historickom kontexte. Je to vzácny poklad, ktorý máme na Slovensku a vzácnym aj ostane. Ale spoločnosť sa mení, hudba je živá, máme mnoho autorov, nových diel, ktoré v cirkevnom prostredí spontánne vznikajú,“ zhrnul Forgáč dôvody, pre ktoré sa biskupi rozhodli otvoriť projekt nového spevníka.

Jedným z východísk pre práce na novom spevníku je Druhý vatikánsky koncil, ktorý kladie dôraz na aktívnu účasť veriacich na liturgii. Tiež zmeny v liturgickom slávení, nové sviatky či noví svätí a blahoslavení.

Po zhodnotení súčasného stavu má byť v roku 2026 ďalším krokom projektu práca so súčasnými textami. „Pracovná skupina teológov bude vyhodnocovať, ktoré texty dnes už sú prekonané, nie sú dobre použiteľné pre liturgiu a na základe týchto poznatkov posunú pokyny básnickej skupine, ktorá pripraví vhodné pretextovanie vybraných piesní,“ priblížil koordinátor projektu Jozef Vaško.

V roku 2027 sa má uskutočniť literárna súťaž, z ktorej vzídu texty piesní napríklad k novým sviatkom. „Na túto súťaž nadviaže v roku 2028 skladateľská súťaž, z ktorej vzídu zhudobnenia týchto textov,“ podotkol Vaško. Po skúšobnom používaní nových piesní a nového spevníka je jeho vydanie predbežne naplánované na koniec roka 2031.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok