Nemienim odovzdať Česko ľavici a populistom, reagoval Fiala na výsledky volieb

Na víťazstvo opozičného hnutia ANO Andreja Babiša reagoval český premiér v pondelkovom príspevku na sieti X. „Mám jasnú predstavu, čo musíme urobiť pre to, aby sme presvedčili voličov, že plníme naše sľuby a pracujeme pre nich,“ vyhlásil.

fiala Petr Fiala. Foto: Facebook/ P. Fiala

„Nemienim odovzdať našu krajinu ľavici a populistom. Chcem o tom ale najprv hovoriť s kolegami v ODS, SPOLU a vo vláde,“ uviedol Fiala s tým, že v najbližších dňoch povedie rokovania o aktuálnej situácii.

V utorok sa stretne aj s predsedom Pirátov Ivanom Bartošom, ktorý pre volebný neúspech spolu s celým predsedníctvom strany v nedeľu rezignoval. Predseda českej vlády s ním chce hovoriť o stave digitalizácie stavebného konania, za ktoré je Bartoš zodpovedný a ktorého spustenie sprevádzalo mnoho problémov, a tiež o situácii v Pirátskej strane.

Fiala ešte v sobotu výsledky komentoval slovami, že ich nemôže považovať za úspech, ale ani za úplný neúspech. Podľa analytikov a komentátorov vládne strany vo voľbách neuspeli.

České médiá podotkli, že úspešní boli najmä tí politici koalície, ktorí sa s ňou príliš nespájali a kampaň si robili sami, ako napríklad juhočeský hajtman Martin Kuba či juhomoravský hajtman Jan Grolich, ktorí sú silnými lídrami vo svojich regiónoch.

V súvislosti s jasným víťazstvom hnutia ANO sa objavili aj termíny ako „triumf ANO“ či „Babišovo tsunami“. Šéf ANO Andrej Babiš označil výsledok hnutia za „úžasný“, v krajských zastupiteľstvách získali o vyše 100 mandátov viac než mali doteraz. Podotkol však, že najdôležitejšie budú pre nich parlamentné voľby o rok.

Práve pre blížiaci sa termín volieb do Poslaneckej snemovne strany s napätím očakávali svoje výsledky v krajských voľbách. Podľa analytikov sa dajú považovať za barometer verejnej nálady pred parlamentnými voľbami, ktoré rozhodnú o novej vláde.

Niektorí z nich podotkli, že výsledky boli posledným varovaním pre súčasnú koalíciu, aby niečo vo svojej politike zmenila.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok