Zvýšená DPH na knihy negatívne ovplyvní všetkých, tvrdia malé kníhkupectvá

Bez čitateliek a čitateľov nebudú v spoločnosti dobre žiť ani tí, ktorí knihy nečítajú, tvrdia malé nezávislé kníhkupectvá. V otvorenom liste sa obracajú na poslancov, aby to zvážili pri svojom rozhodnutí o konsolidačných opatreniach.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 12.59.23 Ilustračný obrázok. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

„Znepokojení vládnym návrhom o výraznom zvýšení DPH na knihy ešte pred vaším hlasovaním v Národnej rade cítime potrebu verejne artikulovať dva dôležité argumenty proti takémuto kroku,“ píšu zástupcovia malých kníhkupectiev.

Upozorňujú na to, že pri neustále zvýšených nákladoch môže byť zvýšená DPH pre malé kníhkupectvá likvidačná. Rovnako konštatujú, že schválením návrhu sa zredukuje celkový predaj kníh, čo negatívne ovplyvní všetkých ľudí na Slovensku.

„Ovplyvní to nielen tých, ktorí sa na tvorbe kníh podieľajú, nielen tisícky knižníc a stovky kníhkupcov. Ovplyvní to všetkých, lebo čítanie kníh je kľúčové pri budovaní kultúrnej, slobodnej a sebavedomej spoločnosti,“ vyhlásili.

Súčasťou konsolidácie verejných financií má byť aj zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent, pričom toto zvýšenie sa má týkať aj kníh. Sadzba DPH na učebnice má, naopak, klesnúť z desiatich na päť percent.

Návrh konsolidačného balíčka schválila minulú stredu (18. 9.) vláda. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) po utorkovom stretnutí s lídrami opozičných strán na tému konsolidácie pripustil ešte možné menšie zásahy do schváleného návrhu i to, že by sa úprava mohla týkať práve kníh.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok