Labouristická vláda nezrušila zákon o deportáciách migrantov do Rwandy

Konzervatívci v hornej komore britského parlamentu v rámci kola otázok ministrom predložili otázku, prečo Zákon o bezpečnosti Rwandy ostáva v platnosti napriek tomu, že premiér Keir Starmer vyhlásil, že „rwandský plán“ je „mŕtvy“.

Britain_Labour739607074732 (1) Britská ministerka vnútra Yvette Cooperová rozpráva počas prejavu na výročnej konferencii Labouristickej strany v Liverpooli 24. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Barón Ross Kempsell, toryovský člen Snemovne lordov, sa predstaviteľov vládnej väčšiny pýtal, či vláda plánuje zákon zrušiť, a ak áno, kedy sa tak stane. Barón David Hanson, labouristický kontrolór ministerstva vnútra, odpovedal, že šéfka rezortu Yvette Cooperová ešte v júli stanovila „pozíciu vlády v súvislosti so Zákonom o nelegálnej migrácii“.

„Akékoľvek legislatívne plány vyplývajúce z tohto vyhlásenia budú stanovené bežným spôsobom v primeranom čase,“ dodal Hanson.

Kempsell však labouristov obvinil zo zatajovania skutočného dôvodu, prečo zákon zostáva v platnosti. „Pri všetkej kritike vlády voči rwandskej politike ju v skutočnosti ešte nezrušila a ponechala legislatívu rwandského zákona v zbierke zákonov. Musí na to existovať dôvod,“ reagoval konzervatívny lord.

„Skutočné zámery vlády sa opäť odhalia až vtedy, keď ich odhalíme v parlamente,“ vyhlásil Kempsell.

Cooperová bola pred voľbami veľmi kritická voči rwandskému plánu, v súčasnosti je však členkou vlády, ktorá doteraz nevylúčila jeho nahradenie iným plánom pre tretie krajiny. Labouristi zrušili tento program v jednom zo svojich prvých krokov po nástupe do funkcie 5. júla.

Vláda tvrdí, že sa chystá bojovať proti migrácii na malých člnoch prostredníctvom nového veliteľstva pre bezpečnosť hraníc, ktoré má zasahovať proti pašeráctvu ľudí a gangom obchodníkov s ľuďmi.

Tento rok sa do Británie na malých člnoch dostalo už viac ako 24-tisíc migrantov, pričom takmer polovica z nich prišla za 11 týždňov od nástupu labouristov k moci.

(sab)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok