Šutaj Eštok: Dankove snahy o rozbitie koalície mu nepomôžu stať sa predsedom parlamentu

Minister vnútra a šéf Hlasu Matúš Šutaj Eštok zdôraznil, že osobné ambície nemôžu byť nadradené záujmom Slovenska. Narážal tým na slovné útoky predsedu SNS Andreja Danka na adresu ministrov jeho strany.

Untitled_1.46.1 Matúš Šutaj Eštok. Foto: Štandard

Líder Hlasu je toho názoru, že Andrej Danko oslabuje a destabilizuje vládnu koalíciu. „V Hlase nás nezaujímajú žiadne mocenské hry či súboje, ktoré by v koalícii ani nemali existovať. Nebudeme však tolerovať nepravdivé a klamlivé útoky na našich ministrov či poslancov. Ak tieto útoky budú pokračovať, sme pripravení na tvrdú reakciu,“ ozrejmil a zopakoval, že koalícia je tak silná ako jej najslabší článok.

Predseda SNS si podľa jeho slov musí uvedomiť, že pokusy o rozbitie koalície mu nepomôžu stať sa predsedom parlamentu. „Táto pozícia aj naďalej patrí Hlasu. Andrej Danko sa musí z role rozbíjača koalície vrátiť späť do role spoľahlivého koaličného partnera,“ prízvukoval Šutaj Eštok.

V tejto súvislosti preto vyzval premiéra Roberta Fica (Smer), aby urýchlene zvolal stretnutie koaličných lídrov, na ktorom by do konca roka vyriešili všetky problémy, ktoré už koalícia nejaký čas tlačí pred sebou. „Ak takéto stretnutie nebude úspešné, chcem sa verejne spýtať Andreja Danka, aký význam má koalícia, kde neplatia elementárne dohody a kde sa nevedia presadzovať zákony pre ľudí,“ pýta sa rečnícky minister vnútra.

Ozrejmil tiež, že Hlas chce byť stabilným prvkom koalície a pokračovať v dodržiavaní úcty k svojim koaličným partnerom. „A to bez ohľadu na to, kto má aký silný mandát či poslanecký klub. Budeme sa takto aj naďalej správať, že budeme slušní a budeme rešpektovať tak Smer, ako aj SNS. Len tak totiž dokážeme garantovať napravenie po chaose, ktorý nám tu zanechali vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera,“ dodal Šutaj Eštok.

Šéf SNS kritizuje ministrov Hlasu

Predseda SNS sa vo svojej kritike zameriava na ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, ministerku hospodárstva Denisu Sakovú a ministra práce Erika Tomáša (všetci Hlas). Podľa Danka sa v rezorte zdravotníctva neefektívne nakladá s financiami a narastá vplyv oligarchov. Napriek tomu, že voči Dolinkovej vyjadril tvrdú kritiku, vyhlásil, že SNS nepodporí opozičný návrh na jej odvolanie z funkcie. 

Okrem zdravotníctva si podal aj rezort hospodárstva pod vedením Sakovej, ktorá podľa neho nezvládla energopomoc. Vyčítal jej zlé systémové nastavenie, aj keď pripustil, že niektoré problémy zdedila. Ministra práce Tomáša zasa kritizoval za to, že si tvrdohlavo presadil 13. dôchodok a presadzoval zrušenie rodičovského príspevku.

Dolinková aj Tomáš tieto obvinenia odmietajú a tvrdia, že Danko nemá správne informácie.

Dankovi nerozumie ani prezident

Predseda vlády Robert Fico sa k vzťahom vo vládnej koalícii odmietol vyjadrovať. V utorok iba povedal, že v každej rodine sú hádky a viac situáciu v koalícii nekomentoval.

Ešte predtým sa k tomu vyjadril aj prezident a bývalý šéf Hlasu Peter Pellegrini, ktorý priznal, že Andrejovi Dankovi nerozumie. Vidí v tom však „chuť“ predsedu SNS po stoličke predsedu Národnej rady SR.

„To, čo predvádza predseda Andrej Danko, je pre mňa nepochopiteľné,“ dodala hlava štátu s tým, že konanie Danka dopomáha tomu, aby bol nepokoj a koalícia nevydržala a, pravdepodobne, aby prišli predčasné voľby. Podľa SNS sa prezident svojím vyjadrením o Andrejovi Dankovi ponížil. „Mal by mať nadhľad a nezasahovať do straníckych bojov,“ skonštatovali národniari v reakcii.

(gko)


Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok