Trumpa informovali o hrozbe atentátu zo strany Iránu, tvrdí jeho volebný tím

Predstavitelia amerických tajných služieb v utorok informovali republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa o hrozbách atentátu zo strany Iránu.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 6.49.42 Donald Trump. Foto: TASR/AP

„Úrad riaditeľa (americkej) Národnej spravodajskej služby dnes (v utorok) informoval prezidenta Trumpa o skutočných a konkrétnych hrozbách atentátu zo strany Iránu v snahe destabilizovať a zasiať chaos v Spojených štátoch,“ uviedol Trumpov tím vo vyhlásení.

Dodal, že podľa amerických tajných služieb sa iránske hrozby „v uplynulých mesiacoch zvýšili“ a úrady pracujú na ochrane Trumpa a zabezpečení, aby neboli ovplyvnené novembrové voľby.

Irán je hrozbou pre môj život, tvrdí republikáni

Vláda islamskej republiky predstavuje „veľké ohrozenie pre môj život“, reagoval v stredu Trump na správy o možnom atentáte. „Irán už podnikol kroky, ktoré nevyšli a skúsi to znova,“ napísal Trump na svojej sieti Truth Social. Viac podrobností však neposkytol, pripomína AFP.

„Som obklopený väčším počtom mužov a zbraní, než som kedy predtým videl. Ďakujem Kongresu za to, že jednomyseľne schválil viac peňazí pre tajné služby. Je pekné vidieť, že sa republikáni a demokrati vedia na niečom zhodnúť,“ pokračoval Trump v príspevku.

Išlo by o ďalší pokus

Irán v minulosti odmietol obvinenia USA o zasahovaní do amerických záležitostí. K najnovším tvrdeniam sa zatiaľ nevyjadril.

Podľa americkej televízie CNN však Teherán viackrát pohrozil Spojeným štátom pomstou za to, že americké sily za Trumpovho prezidentovania v januári 2020 zabili veliteľa iránskych Islamských revolučných gárd Kásema Solejmáního. Predstavitelia vtedajšej Trumpovej administratívy majú odvtedy zvýšenú ochranu.

Republikánsky kandidát na prezidenta má významne posilnenú ochranu od júlového atentátu v meste Butler v Pennsylvánii. V utorok zároveň z pokusu o atentát na Trumpa obvinili Ryana Routha, ktorý sa pred dvoma týždňami pokúšal exprezidenta zavraždiť na jeho golfovom ihrisku na Floride.

(tasr, reuters)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok