Obžalovaný z vraždy Daniela Tupého podal pre zmenu sudcu námietku

Adam Puškár, ktorý je obžalovaný v kauze vraždy Daniela Tupého, nesúhlasil so zmenou zákonného sudcu. Podal preto námietku nezákonnosti sudcu.

Začal sa proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalovaný Adam Puškár. Foto: TASR/ Martin Baumann

Puškár totiž považuje zmenu za nezákonnú a protiústavnú. Zároveň zdôraznil, že v jeho záujme je, aby sa konanie skončilo čo najskôr. Podľa obhajcu poškodených ale nie je dôvod namietať zmenu zákonného sudcu. Pojednávanie odročil Mestský súd Bratislava I na neurčito.

Doterajší sudca Roman Fitt bol totiž od 1. júna menovaný za podpredsedu Mestského súdu Bratislava I. Novým zákonným sudcom bol preto ustanovený Tomáš Škultéty. V prípade zmeny zákonného sudcu, v tomto prípade samosudcu, musí dať obžalovaný výslovný súhlas s pokračovaním dokazovania. Pokiaľ tak neurobí, dokazovanie musí byť vykonané nanovo. Adam P. v tejto súvislosti povedal, že opakovanie úkonov nežiada, zmena sudcu však podľa neho bola nezákonná, svojvoľná a arbitrárna. Argumentuje tým, že Fitt je naďalej aktívnym sudcom.

„Z ustálenej judikatúry vyplýva, že zmena zákonného sudcu sa môže udiať len výnimočne,“ vyhlásil obžalovaný. Fittovi z dôvodu vymenovania do funkcie podľa neho mohlo byť pozastavené prideľovanie nových trestných vecí, nemali však byť prerozdelené veci, ktoré mu už boli pridelené.

Podľa obžaloby napadol Adam Puškár 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave spolu s ďalšími osobami osemčlennú skupinu ľudí, v ktorej bol aj študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý. Toho mal nožom viackrát bodnúť do ramena, stehna, hrudníka a chrbta, na následky čoho Tupý zomrel.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok