Dohodu EÚ o umelej inteligencii podpísalo viac ako sto spoločností

Komisia spresnila, že signatármi sú nadnárodné spoločnosti, európske malé a stredné podniky z rôznych odvetví vrátane IT, telekomunikácií, zdravotnej starostlivosti, bankovníctva, automobilového priemyslu a letectva.

Umelá inteligencia, ilustračná snímka. Foto: Mike MacKenzie/Flickr.com Umelá inteligencia, ilustračná snímka. Foto: Mike MacKenzie/Flickr.com

Dohoda podporuje dobrovoľné záväzky predstaviteľov priemyslu začať uplatňovať zásady zákona o umelej inteligencii ešte pred jeho uplatňovaním v praxi a posilňuje spoluprácu medzi Úradom EÚ pre umelú inteligenciu a všetkými zainteresovanými stranami, vrátane priemyslu, občianskej spoločnosti a akademickej obce.

Dohoda EÚ o umelej inteligencii spoločnosti a podniky vyzýva, aby sa dobrovoľne zaviazali k aspoň trom hlavným opatreniam. Prvým je stratégia riadenia umelej inteligencie s cieľom podporiť jej zavádzanie a pracovať na budúcom dodržiavaní zákona o umelej inteligencii. Druhým je mapovanie vysokorizikových systémov umelej inteligencie a do tretice podpora gramotnosti a informovanosti zamestnancov v oblasti umelej inteligencie, zabezpečenie etického a zodpovedného rozvoja umelej inteligencie.

Okrem týchto základných záväzkov sa viac ako polovica signatárov zaviazala k ďalším opatreniam, vrátane zabezpečenia ľudského dohľadu, zmierňovania rizík a transparentného označovania určitých druhov obsahu vytvoreného umelou inteligenciou, ako sú napríklad deepfakes.

Komisia zároveň vyzýva ďalšie spoločnosti, aby sa pripojili k dohode o umelej inteligencii a zaviazali sa k jej záväzkom, kým sa v plnej miere nezačne uplatňovať celoeurópsky zákon o umelej inteligencii.

Exekutíva EÚ pripomenula, že prijíma ďalšie opatrenia na podporu inovácií v oblasti umelej inteligencie. Iniciatíva „továrne umelej inteligencie“ z 10. septembra 2024 poskytne startupom a priemyslu jednotné kontaktné miesto na predkladanie inovácií pre rozvoj umelej inteligencie, vrátane údajov a potrebnej výpočtovej kapacity. Továrne umelej inteligencie budú podporovať aj vývoj a validáciu priemyselných a vedeckých aplikácií umelej inteligencie v kľúčových európskych odvetviach, ako sú zdravotníctvo, energetika, automobilový priemysel a doprava, obrana a letectvo, robotika a výroba a agrotechnológie.

Komisia oznámila, že zriadi aj Európsku radu pre výskum umelej inteligencie s cieľom využiť potenciál nových údajov a uplatňovať stratégiu v oblasti umelej inteligencie na podporu jej priemyselného využívania.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok