Kardiologické oddelenie Fakultnej nemocnice Trenčín je stabilizované

Neexistuje žiaden dôvod na obavy z neposkytovania zdravotnej starostlivosti, informuje generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice (FN) Trenčín Michal Plesník.

FN TN Fakultná nemocnica Trenčín. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

„Absolútne vylučujem medializované informácie o nejakom kolapse či absolútne nefungujúcom oddelení. Zdravotná starostlivosť je zabezpečená, na tento i budúci mesiac máme riadne rozpísané služby. Vykryté je oddelenie, katetrizačná sála i jednotka intenzívnej starostlivosti,“ zdôraznil riaditeľ.

Podľa primára kardiologického oddelenia Miroslava Vytisku oddelenie funguje, poskytuje služby v oblasti intervenčnej kardiológie i katetrizácie. Katetrizujú aj pacientov s infarktom myokardu, ktorí nevyžadujú akútne katetrizácie.

„Po personálnej stránke sa nám podarilo oddelenie čiastočne zastabilizovať. Momentálne máme zabezpečenú prevádzku služieb aj intervenčnej sály. Perspektívne rokujeme s ďalšími lekármi, ktorí by mali nastúpiť,“ doplnil primár.

Kardiologické oddelenie podľa neho funguje 24 hodín denne, katetrizačná sála funguje od 7.00 h do 14.00 h.

Fakultná nemocnica Trenčín má podľa Lekárskeho odborového združenia aj problém s rekonštrukciou kotolne a potrubia, rovnako aj s výskytom legionely v teplej vode v nemocnici.

Riaditeľ nemocnice Michal Plesník reagoval, že rekonštrukciu a modernizáciu kotolne a rozvodov tepla nemocnici vykonali v súlade s koncesnou zmluvou, ktorá je platná a neexistujú dôvody na jej spochybnenie. Vyplýva to z výsledkov auditu, ktoré v stredu na brífingu prezentoval.

Podľa riaditeľa FN Trenčín vzorky z regionálneho úradu verejného zdravotníctva preukázali, že voda v nemocnici je vhodná na pitie aj sprchovanie. Legionely sa podľa jeho slov vyskytujú takmer v každom vodovodnom potrubí a vo FN Trenčín sú ich množstvá hlboko pod akceptovateľným limitom.

„Nie je pravda, že v rámci koncesnej zmluvy mali byť vymenené všetky rozvody, to znamená aj všetky rozvody v budovách. Koncesná ani projektová dokumentácia o ničom takom nehovorili. Cieľom koncesie malo byť dosiahnutie úspor spotreby plynu. Audítorská spoločnosť deklarovala, že spotreba niekoľkonásobne klesla,“ doplnil Plesník s tým, že úspora predstavovala takmer 39 percent.

Bývalé vedenie nemocnice podľa neho napriek riadnemu odovzdaniu diela (rekonštrukcia kotolne a rozvodov) prestalo v auguste 2021 uhrádzať faktúry.

„Koncesionár včas a v danom rozsahu odovzdal dielo FN Trenčín, ktorá ho nijakým spôsobom nerozporovala. Takýto postoj (neplatenie faktúr) bol v rozpore s platnými účtovnými pravidlami a nemocnici hrozí pokuta až do výšky jeden milión eur,“ doplnil Plesník.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR Michala Štofka sa téma rekonštrukcie kotolne a rozvodov v trenčianskej nemocnici otvárala príliš často a chcú dať definitívne odpovede na všetky otázky.

„FN Trenčín si dala urobiť audit na hospodárnosť všetkých procesov, ktoré v nemocnici prebiehajú. Jeho súčasťou bol aj audit koncesnej zmluvy s dodávateľom tepla a modernizácie všetkých rozvodov. Nekomunikovali sme to skôr, pretože tento audit nebol hotový,“ zdôraznil Štofko.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok