Sťažnosti Fica a Kaliňáka v kauze Súmrak Ústavný súd odmietol

Sťažnosti súčasného premiéra Roberta Fica a ministra obrany Roberta Kaliňáka boli proti postupu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v kauze Súmrak.

Snímka obrazovky 2023-10-20 o 17.49.19 Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto: TASR.

Ústavný súd SR v senáte zloženom z predsedu Roberta Šorla a sudcov Petra Straku a Martina Vernarského na neverejnom zasadnutí senátu odmietol tieto sťažnosti. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke súdu. K rozhodnutiu pripojil odlišné stanovisko sudca Peter Straka, a to čo sa týka výroku aj odôvodnenia.

V kauze Súmrak boli Robert Kaliňák a Robert Fico obvinení pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva a takisto pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Trestná činnosť sa mala týkať napríklad vyhľadávania kompromitujúcich informácií na bývalého prezidenta Andreja Kisku alebo opozičného politika Igora Matoviča. Generálna prokuratúra však v novembri 2022 obvinenia postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku zrušila.

(sita)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok