Taliban bude čeliť medzinárodnému súdu kvôli diskriminácii na základe pohlavia

Medzinárodný súdny dvor prvýkrát posúdi prípad, kedy jeden štát podal žalobu na iný štát za diskrimináciu na základe pohlavia.

Fatimah Hossaini , z cyklu Pod závojom, FOTO F. H. Fatimah Hossaini je afghánskou fotografkou, ktorá unikla pred terorom Talibanu. FOTO: F. Hossaini.

Kanada, Austrália, Nemecko a Holandsko chcú Taliban postaviť pred medzinárodný súd pre diskrimináciu na základe pohlavia.

Prípad sa vedie na základe Dohovoru o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien, ktorý valné zhromaždenie prijalo v roku 1979 a do platnosti vstúpil v roku 1981. Afganistan pred prevzatím moci Talibanom ratifikoval tento dohovor v roku 2003.

Očakáva sa, že Afganistan dostane šesť mesiacov na odpoveď. Potom Medzinárodný súdny dvor uskutoční pojednávanie a pravdepodobne navrhne predbežné opatrenia.

Obhajcovia tohto postupu tvrdia, že aj keby Taliban odmietol uznať právomoc súdu, rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora by malo odstrašujúci účinok na ostatné štáty, ktoré sa snažia normalizovať diplomatické vzťahy s Talibanom.

(mja)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok