USA poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 375 miliónov dolárov

Balík USA pre Ukrajinu zahŕňa muníciu pre raketové systémy HIMARS, vozidlá odolné voči výbuchom mín (MRAP) či protitankové strely Javelin.

V Prahe pokraèuje neformálne stretnutie šéfov diplomacií krajín NATO Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur), oznámil v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

„Spojené štáty sú odhodlané brániť Ukrajinu pred brutálnou ruskou agresiou,“ uviedol Blinken vo vyhlásení a dodal, že Washington túto novú pomoc „poskytne čo najrýchlejšie“.

Administratíva prezidenta Joea Bidena poskytla Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 vojenskú a hospodársku pomoc vo výške približne 175 miliárd dolárov (157 miliárd eur), píše AFP.

Súčasťou nového balíka sú tiež „náhradné diely, doplnkové vybavenie, služby, výcvik a doprava“.

Nadchádzajúce prezidentské voľby v USA by podľa AFP mohli znamenať zmenu pre kľúčového podporovateľa Ukrajiny. Republikánsky kandidát Donald Trump v pondelok označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za „najlepšieho obchodníka na svete“.

„Zakaždým, keď Zelenskyj príde do USA, odchádza so 100 miliardami dolárov,“ povedal Trump a vyhlásil, že Spojené štáty uviazli v tejto vojne, pokiaľ nebude prezidentom.

Blinken zopakoval podporu Kyjevu a dodal, že Spojené štáty budú naďalej stáť na strane Ukrajiny.

(tasr, reuters, afp)