Pád Vuhledaru je otázkou niekoľkých dní či týždňov, tvrdí analytik DeepState

Ruslan Mykula, spoluzakladateľ OSINT projektu spolupracujúceho s ukrajinským ministerstvom obrany, pre Rádio Sloboda povedal, že posun frontu v Doneckej oblasti v prospech Ruska je neodvratný.

GYNUa3tWIAAOlxL Údajný prienik ruských vojsk do Vuhledaru. Foto: Twitter/Valentin Erikson

Na to, aby si ukrajinské jednotky udržali kontrolu nad mestom, musia „odrezať kliešte“, ktoré ruské sily vytvárajú postupom z bokov. „Vzhľadom na celkovú situáciu pozdĺž celej vojnovej zóny, zdroje, rezervy a  prostriedky, ktoré máme k dispozícii, bude takmer nemožné udržať nad Vuhledarom kontrolu,“ domnieva sa Mykula.

„V súlade s tým je hrozný nápad vystavovať personál riziku. Aj keď sa, samozrejme, môže stať, že [velenie] nenaordinuje včasný ústup. Aby sme udržali Vuhledar, musíme odrezať tieto pazúry, ktoré nepriateľ vytvára na bokoch. A my nemáme dosť síl na to, aby sme tieto pazúry odrezali,“ dodal analytik.

„Vojaci sa snažia udržať, [velenie] dokonca posiela bojové rozkazy na znovuzískanie pozícií, čo je v súčasnej situácii absolútne nemožné. Nechápem, čo si myslia tí, ktorí vydávajú takéto rozkazy,“ vyhlásil Mykula.

V meste stále pôsobí 72. samostatná mechanizovaná brigáda. „Chcem vyvrátiť všetky pochybnosti a názory falošných expertov, ktorí tvrdia, že 72. brigáda opustila mesto Vuhledar. Sme tam stále napriek ťažkým útokom a ťažkým podmienkam,“ oznámili jej príslušníci vo videu.

(sab)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok