Neodborná zvodka a politický nástroj. Súdna rada kritizuje správu EK o právnom štáte

Správa podľa členov Súdnej rady neodráža skutočný stav na Slovensku. Jednohlasne sa na tom uzniesli na svojom štvrtkovom zasadnutí.

Vo¾ba novej predsedníèky Súdnej rady SR Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Viacerí členovia kritizovali napríklad postoj Európskej komisie k reforme súdnej mapy. Tvrdili, že eurokomisia v nej nespomína problémy spojené s touto reformou.

V diskusii tiež namietali napríklad postoj Európskej komisie k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry či k zmenám v trestných kódexoch. Členka Dana Jelinková Dudzíková označila správu za politický nástroj vyjadrujúci nespokojnosť s výsledkami posledných parlamentných volieb.

Ďalší člen Peter Šamko ju prirovnal k novinárskej zvodke jednostranných subjektívnych názorov. Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová nepovažuje správu za odbornú.

„Je to evidentný politický nástroj práve preto, že je úplne mimo právnej úpravy. Nereflektuje na zmeny. Ak sú tam nejaké zmeny, úplne doslova ich dezinterpretuje, ako napr. kolega Peter Šamko podrobne odôvodnil ustanovenia upravujúce jednak postup súdnej rady, ale aj prokurátora pri trestnom čine ohýbania práva podľa § 326a Trestného zákona. My sme tam jasne uviedli, že správa o právnom štáte nie je výsledkom odbornej práce,“ zdôvodnila Kosová.

Predsedníčka tiež vytkla Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku to, že na poslednú chvíľu zrušilo diskusiu k správe eurokomisie o právnom štáte, na ktorej sa mali zúčastniť aj členovia súdnej rady. „Bolo nám oznámené, že z technických dôvodov sa stretnutie ruší a nebol určený náhradný termín,“ pripomenula Kosová.

Európska komisia v závere júla publikovala správu, ktorá hodnotí stav v oblasti právneho štátu v jednotlivých členských štátoch EÚ. Vo vzťahu k Slovensku vydala sedem odporúčaní.

Okrem iného sa týkajú opatrení na zabezpečenie nezávislosti členov súdnej rady, predloženia návrhov na reguláciu lobingu či zabezpečenia účinného a nezávislého vyšetrovania prípadov veľkej korupcie.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok