Von der Leyenová zaplatila historikovi 3,5 milióna eur za pomoc v spore s poľnohospodármi

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová čelí kritike za to, že zaplatila Peterovi Strohschneiderovi takmer 150-tisíc eur za vypracovanie správy, ktorá mala pomôcť riešiť spor medzi Európskou komisiou a európskymi farmármi.

Ursula von der Leyenová Ursula von der Leyen. Foto: TASR/AP

Táto odmena, ktorá predstavuje približne tisíc eur denne, je na úrovni platu najvyšších úradníkov Európskej komisie a vyvolala kontroverzie, keďže nie je bežné, aby najatí poradcovia dostávali takú vysokú sumu. 

Strohschneidera, profesor stredovekých štúdií, poverili vedením strategického dialógu o budúcnosti európskeho poľnohospodárstva, ktorý mal zohľadniť záujmy verejnosti, farmárov, potravinárskeho priemyslu a ochrany prírody. Za svoju prácu počas 154 dní dostával odmenu vo výške 973 eur denne, čo je výrazne viac ako odporúčaná maximálna taxa pre externých poradcov, ktorá je stanovená na 594 eur za deň.

Kritici, ako profesor Christoph Demmke, ktorý analyzuje prácu externých poradcov pre Európsky parlament, považujú túto sumu za „plytvanie verejnými peniazmi“ a za nerealisticky vysokú. Na druhej strane zdroje blízke práci Strohschneidera tvrdia, že jeho úloha bola veľmi zložitá a že ju zvládol dobre, no súhlasili, že odmena bola prehnaná, informuje server Politico.

Niektorí iní poradci Európskej komisie pracujú bez nároku na odmenu, napríklad bývalý predseda komisie Jean-Claude Juncker alebo bývalý prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Iní dostávajú výrazne nižšie odmeny ako Strohschneider, hoci ich práca môže byť rovnako náročná.

Aj napriek tomu, že tieto odmeny prekračujú odporúčanú výšku, podľa Politica pravidlá Európskej komisie neporušujú, keďže v „opodstatnených výnimočných prípadoch“ umožňujú vyššie odmeny.

(mm)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok