Za útokom na Nord Stream údajne stál bývalý člen ukrajinských tajných služieb Roman Červinskyj

Útok, ktorý sa odohral pred dvoma rokmi údajne vykonali prevažne ukrajinskí civilisti.

Na snímke Švédskej pobrežnej stráže vidno únik z plynovodu Nord Stream 2, 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke Švédskej pobrežnej stráže vidno únik z plynovodu Nord Stream 2, 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa zistení nemeckého magazínu Der Spiegel skupina sabotérov poškodila potrubia Nord Stream 1 a Nord Stream 2 určené na prepravu plynu z Ruska do Nemecka.

Červinskyj, bývalý príslušník ukrajinských tajných služieb SBU a HUR, bol údajne zodpovedný za zostavenie tímu, jeho výcvik a vyslanie do akcie. Hľadal potápačov, ktorí boli schopní dosiahnuť hĺbku 100 metrov.

Operácia sa podľa medializovaných tvrdení odohrala na palube jachty Andromeda, ktorá vyplávala zo severonemeckého mesta Rostock smerom k plynovodom. Práve z tejto lode mal sabotážny tím vykonať útok.

Spiegel po dvoch rokoch vyšetrovania odhalil identitu všetkých členov skupiny, magazín sa však rozhodol ich mená nezverejniť, aby zaistil ich bezpečnosť pred ruskými útočníkmi. Podľa nemeckého časopisu boli výsledky ich vyšetrovania konzistentné s informáciami, ktoré majú nemecké úrady a zahraničné tajné služby.

Operácia údajne stála približne 300-tisíc dolárov, financovaná bola zo súkromných zdrojov a pred uskutočnením bola predložená na schválenie vtedajšiemu veliteľovi ukrajinských ozbrojených síl Valerijovi Zalužnému, ktorý údajne dal akcii zelenú. Prezident Volodymyr Zelenskyj však podľa všetkého o operácii nebol informovaný.

V súčasnosti sa Červinskyj nachádza v domácom väzení pre obvinenia z korupcie, ktoré však podľa jeho právnika súvisia s pokusom o pomstu zo strany ľudí z okolia Zelenského.

(mm)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok