Austin upozornil na riziko totálnej vojny medzi Izraelom a Hizballáhom

Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok upozornil na existujúce riziko totálnej vojny medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. Podľa jeho slov je však naďalej reálne diplomatické riešenie.

Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

„V súčasnosti čelíme riziku totálnej vojny. Ďalšia totálna vojna by mohla byť zničujúca pre Izrael aj Libanon,“ povedal Austin po schôdzke so svojím britským a austrálskym kolegom.

Izrael a Libanon si však podľa jeho slov stále môžu vybrať inú cestu. „Napriek prudkej eskalácii v posledných dňoch je diplomatické riešenie stále reálne,“ dodal.

Na otázku o červených líniách americkej podpory pre Izrael šéf Pentagónu odpovedal, že Spojené štáty nezmenia svoj záväzok pomáhať Izraelu chrániť jeho zvrchované územie.

Izrael v uplynulých dňoch spustil najintenzívnejšie letecké útoky na Libanon od vojny v roku 2006. Bombardovanie, ktorého cieľom sú podľa izraelskej armády pozície Hizballáhu, si doteraz vyžiadalo vyše 600 obetí.

Prezident USA Joe Biden a ďalší svetoví lídri vyzvali na okamžité 21-dňové prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom. Izraelský minister zahraničných vecí návrh odmietol, pripomína agentúra AFP.

Prerušenie bojov by podľa Austina poskytlo čas na uzavretie dohody, ktorá by umožnila vysídleným Izraelčanom a libanonským civilistom vrátiť sa domov. Prímerie by mohlo byť využité aj na dokončenie a realizáciu dohody, ktorá by zabezpečila prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov unesených hnutím Hamas pri vlaňajšom útoku na juh Izraela, pokračoval americký minister obrany. „Uvedomujeme si, že nás čaká ťažká práca. Sme odhodlaní robiť túto prácu a áno, som optimista,“ dodal.

(tasr, afp, reuters)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok