Čína a Brazília chcú presadiť mierový plán, podľa Zelenského slúži ruským záujmom

Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy.

Sedemnásť krajín sa zúčastnilo na stretnutí popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, ktorému predsedali čínsky minister zahraničných vecí Wang I a brazílsky poradca pre zahraničnú politiku Celso Amorim. Diskutovali o potrebe zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine a snahe zabrániť použitiu zbraní hromadného ničenia a tiež útokom na jadrové elektrárne, povedal novinárom Wang.        

„Rusko a Ukrajina sú susedia, ktorí sa od seba nemôžu vzdialiť, a tak je priateľstvo jediná skutočná možnosť,“ zdôraznil čínsky minister a dodal, že medzinárodné spoločenstvo by malo podporiť medzinárodnú mierovú konferenciu za účasti Ruska aj Ukrajiny.        

„Vyzývame na zdržanlivosť v otázke použitia či hrozby použitia zbraní hromadného ničenia, najmä jadrových, chemických a biologických zbraní,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Okrem Brazílie a Číny podpísalo oficiálne vyhlásenie desať ďalších krajín vrátane Indonézie, Juhoafrickej republiky a Turecka. Podľa Amorima nadväzuje na šesťbodový plán, ktorý v máji navrhla Čína spolu s Brazíliou. Dodal tiež, že krajiny sa budú v New Yorku stretávať aj naďalej v rámci zoskupenia „priatelia za mier“.        

Zelenskyj sa počas stredajšieho prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN spýtal, prečo Čína a Brazília navrhujú alternatívu k jeho vlastnému mierovému plánu. „Keď niektorí navrhujú alternatívy, polovičaté plány urovnania, takzvané súbory zásad, nielenže ignorujú záujmy a utrpenie Ukrajincov… ale tiež dávajú (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi politický priestor na to, aby pokračoval vo vojne,“ dodal Zelenskyj.

(tasr)


Článok skúma kult mladosti a infantilizáciu v spoločnosti, kde dospelí odmietajú záväzky a žijú ako mentálni tínedžeri.
Prejsť na článok
Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok