Opatrenie dvadsať centov za recept možno v Dolinkovej úspornom fascikli nebude

Ministerka zdravotníctva má na koaličnej rade predstaviť návrhy, ako chce šetriť v zdravotníctve. Následne bude o opatreniach rokovať vláda.

Otvorili nemocnicu Bory, prvé pracoviská začnú fungovať v pondelok Výživové doplnky na imunitu užíva väčšina Slovákov, najviac vitamín C. Ilustračná fotografia. Foto: archív

Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas) už opatrenia prichystala, minulý týždeň ich aj priniesla na vládu, ale tá sa nimi nezaoberala.

Hoci dokument je tajný, do médií prenikli niektoré informácie, na čom plánuje Dolinková šetriť. Pri sekcii o liekoch sa v pracovnej verzii vraj spomínalo zastavenie takzvanej kategorizácie nových liekov, čím chce ministerka ušetriť 40 miliónov eur.

Medzi opatreniami mala byť aj platba 20 centov za každý recept, ktorý pacientom vystaví lekár. „Ešte je priskoro tvrdiť, že niečo takéto zavedieme. Návrh ešte nikto z nás nevidel a musí ho najskôr schváliť koaličná rada,“ povedal v utorok pre Štandard šéf zdravotníckeho výboru Vladimír Baláž (Smer).

Zástupcovia koaličných strán by sa mali stretnúť v stredu, rozoberať budú najmä zdravotnícku časť konsolidačného balíčka, o ktorom bude parlament hlasovať zrejme vo štvrtok 3. októbra.

(est)