ŠTS ukončil dokazovanie v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Žigu

Samosudca dokazovanie skončil počas stredajšieho hlavného pojednávania. V prípade korupcie podnikateľa Žigu sa tak pokračuje prednesom záverečných rečí.

Pokraèujúci proces v korupènej kauze obžalovaného podnikate¾a Štefana Ž. Na snímke obžalovaný Štefan Žiga prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Foto: TASR/ Ondrej Hercegh

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Kysel ešte predtým oboznámil benefity poskytnuté iným stíhaným osobám a ďalšie listinné dôkazy.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pred skončením dokazovania odmietol návrh obhajoby na vypočutie svedkov Jaroslava Vereščáka a Ľudovíta Makóa.

Obžalobu na Žigu podali pre podozrenie z podplácania exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka, ku ktorému malo dochádzať v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky.

Celkovo mal podnikatea Žiga podľa obžaloby odovzdať minimálne 85-tisíc eur. Slobodník sa k trestnej činnosti priznáva. Protihodnotou za úplatky malo byť podľa obžaloby zabezpečenie beztrestnosti či informácií o trestných konaniach. Žiga vinu odmieta.

(tasr)