Irán riskuje ďalšie vzplanutie konfliktu na Blízkom východe, varoval Scholz

Nemecký kancelár v stredu vyzval Irán aj šíitske militantné hnutie Hizballáh, aby okamžite ukončili útoky na Izrael. Vyhlásenie Olafa Scholza citovali agentúry AFP, AP, a Reuters.

Scholz znova vylúèil dodanie riadených striel Taurus na Ukrajinu

„Iránske raketové útoky na Izrael treba čo najdôraznejšie odsúdiť. V ich dôsledku hrozí ďalšia eskalácia už aj tak napätej situácie na Blízkom východe,“ uviedol Scholz. „Irán riskuje, že podpáli celý región. Tomu treba za každú cenu zabrániť. Hizballáh a Irán musia okamžite ukončiť svoje útoky na Izrael,“ pokračoval.

Scholz tiež poukázal na to, že utorkový raketový útok Iránu sa podarilo z veľkej časti odraziť vďaka izraelskej protivzdušnej obrane.

Zároveň dodal, že Nemecko a jeho partneri budú naďalej pracovať na prímerí medzi Izraelom a Hizballáhom. Prímerie však musí podľa Scholza zahŕňať úplnú implantáciu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva Hizballáh, aby sa stiahol z oblastí blízko hraníc Izraela.

Podľa nemeckého kancelára by sa tak „vyčistila cesta pre návrat ľudí na sever Izraela a zároveň by sa otvorili vyhliadky na upevnenie libanonskej štátnosti“.

Podobne sa vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá v oficiálnom vyhlásení uviedla, že „čo najdôraznejšie odsudzuje útok balistických rakiet spustený Iránom proti Izraelu“.

„Takéto kroky ohrozujú regionálnu stabilitu a eskalujú napätie v už aj tak mimoriadne nestabilnej situácii. Vyzývam všetky strany, aby chránili životy nevinných civilistov,“ uviedla šéfka eurokomisie s tým, že EÚ naďalej vyzýva na prímerie v pohraničnej zóne s Libanonom a v Pásme Gazy a na prepustenie všetkých izraelských rukojemníkov, ktorí sú hnutím Hamas zadržiavaní už takmer rok.

Aj predseda Európskej rady Charles Michel na sieti X dôrazne odsúdil iránsky útok proti Izraelu a nazval to hrozbou pre regionálnu bezpečnosť.

„Smrtonosná špirála eskalácie napätia na Blízkom východe sa musí zastaviť. Regionálna vojna nie je v záujme nikoho,“ odkázal Michel. Spresnil, že EÚ je pripravená podporiť úsilie o zmiernenie napätia v regióne a zaistiť ochranu tým, ktorí ju potrebujú.

(tasr)