Pripravovaná reforma záchraniek môže ohroziť kvalitu zdravotných služieb

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a odborári kritizujú, že zákon oslabuje kompetencie lekárov a posilňuje kompetencie vodičov - záchranárov a záchranárov ako takých, ktorí nie sú na Slovensku kontinuálne vzdelávaní.

Snímka obrazovky 2024-10-02 o 11.37.31 Centrálny príjem v ružinovskej nemocnici v Bratislave 27. septembra 2020. Foto: Martin Baumann/TASR

Predseda ZMOS Jozef Božik poukázal na to, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) napriek prísľubu neprizvala odborného zástupcu ZMOS k pripomienkovaniu reformy, informácie nemá ani spoločnosť urgentnej medicíny. ZMOS ju žiada, aby sa situácia zmenila.

„Ak má prísť k tomu, že lekári budú postupne potláčaní v rámci ZZS, vnímame to ako prudké ohrozenie kvality dostupnosti zdravotných služieb,“ vyhlásil Božik.

ZMOS podľa neho očakáva, že v každom okresnom meste, kde zanikla všeobecná nemocnica, bude minimálne jedna posádka rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a zdravotná pomoc cez RLP a rýchlu zdravotnú pomoc (RZP) bude dostupná na celom území Slovenska.
    
Ministerstvo už skôr potvrdilo, že pracuje na reforme ZZS, zmeny by mali byť účinné od začiatku budúceho roka. Priniesť by podľa neho mali dostupnejšiu a adresnejšiu neodkladnú prednemocničnú zdravotnú starostlivosť.

(tasr)