Gašpar podá disciplinárne návrhy na Matoviča a Pročka

Podpredseda Národnej rady Tibor Gašpar (Smer) sa pre podanie disciplinárnych návrhov na dvoch poslancov za hnutie Slovensko, konkrétne Igora Matoviča a Jozefa Pročka, rozhodol po urážkach v parlamente.

tibor gašpar Tibor Gašpar. Foto: Jakub Kotian/TASR

V rozprave ku konsolidačnému balíku označil Matovič ministra financií Ladislava Kamenického (Smer) za diletanta.

Matovičov stranícky kolega Pročko sa zasa dostal do slovného konfliktu s podpredsedom parlamentu a šéfom SNS Andrejom Dankom. Predmetom slovnej potýčky bolo „branie tabletiek“. Pročko šéfovi národniarov povedal, aby si zobral tabletku a nerozrušoval sa, lebo po zrade od poslanca Rudolfa Huliaka „sa mu môže aj niečo stať“. Danko ho viackrát vyzval, aby prestal hovoriť o „braní tabletiek“.

O disciplinárnych návrhoch rozhoduje parlamentný mandátový a imunitný výbor. Čo konkrétne bude obsahom návrhov Gašpar nešpecifikoval.

Michal Sabo (PS) neskôr vo faktickej poznámke skonštatoval, že by bolo správne, aby pripravovaná zmena rokovacieho poriadku obsahovala aj zákaz pre členov NR SR častovať sa navzájom psychologickými diagnózami, lebo to poburuje verejnosť aj pacientov.

Pre neutíchajúce výkriky poslanca Ľubomíra Galka neskôr poverený predseda parlamentu Peter Žiga (Hlas) prerušil rozpravu. Pokračovať bude o 14:00 hod.

(max, est)